Choose language

Hankepartnerit koolla Tanskassa

Sohjoa Baltic on Metropolia Ammattikorkeakoulun vetämä, Interreg Baltic Sea Region -rahoitusta saava kansainvälinen hanke. Sohjoa Balticin tavoitteena on tutkia, kuinka automaattiset, vähäpäästöiset minibussit voisivat tulla joukkoliikennekäyttöön Itämeren ympärysvaltioiden kaupunkien kaduille. Hanke käynnistyi marraskuussa 2017 ja sen puitteissa on muun muassa tehty vertailevaa tutkimusta liikenteeseen liittyvästä lainsäädännöstä Saksan ja Suomen välillä, kyselytutkimusta osallistuvien kaupunkien tavoitteista, sekä mallinnettu ajoneuvojen hankintamenettelyä. Hankkeen työkieli on englanti, ja julkaistut tulokset löytyvät englanninkielisinä Sohjoa Balticin pääsivun uutisista.

Yleisölle näkyvin hankkeen aikana tapahtuva toimenpide ovat käytännön ajokokeilut kuudessa eri kaupungissa. Tanskan, Puolan ja Latvian osalta kokeilut kestävät kuukauden verran. Suomessa Helsinki, Virossa Tallinna ja Norjassa Kongsberg ottavat robottibussit koeajoon pitkälle kokeilujaksolle, yhdeksästä kuuteen kuukautta.

Käytännön ajokokeiluihin valmistauduttiin hankkeen partnerikokouksessa Tanskan Vejlessä juhannusviikolla. Ajoneuvojen hankkimisen lisäksi reitin suunnittelu on kokeilun sujuvuuden kannalta oleellista. Hankekumppanit saivat keskustelujen ansiosta tuoretta, kokemuspohjaista tietoa Suomessa tehtyjen robottibussikokeilujen parissa tehdyistä havainnoista. Esimerkiksi robobussin kyydissä turvallisuussyistä työskentelevän ihmisoperaattorin rooli on vahvasti matkustajia neuvova, työtehtävä ei rajoitu “varakuskina” toimimiseen ja liikenteen tarkkailuun.